thumbs/460x285-sr2019.jpg)
Sołtysi Roku 2019
Od 2002 roku pod egidą Krajowego Stowarzyszenia Sołtysów i redakcji „Gazety Sołeckiej” organizowany jest konkurs, którego laureaci otrzymują...
thumbs/460x285-laka.jpg)
Dziś i jutro polskiego rolnictwa
O tym, jaki jest stan polskiego rolnictwa, jakie w nim zaszły zmiany od naszego wejścia do UE i z jakimi problemami ono się boryka oraz jakie...
thumbs/460x285-certyfikaty.jpg)
Najciekawsze Wsie z certyfikatami!
Dziesięć wsi odebrało certyfikaty uczestnictwa w Sieci Najciekawszych Wsi. Są to miejscowości gminne: Gniewino, Istebna, Jemielnica oraz wsie:...
-
Sołtysi Roku 2019
-
Dziś i jutro polskiego rolnictwa
-
Najciekawsze Wsie z certyfikatami!
Pierniczki
Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez zapachu przypraw korzennych i smaku piernika. Na nastawieni piernika staropolskiego jest już za późno, ale pierniczki można zrobić nawet na dzień przed Świętami.
− 1 kg mąki,
− szklanka cukru,
− 5 dag przyprawy do piernika,
− 2,5 łyżeczki sody,
− 25 dag miodu,
−25 dag masła,
− 4 jajka.
Wszystkie suche składniki włóż do miski i wymieszaj. Masło roztop na małym ogniu razem z miodem i odstaw, by wystygło. Potem dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Suche i mokre składniki połącz, następnie wyrabiaj ciasto rękami, aż będzie jednolite. Rozwałkuj je na grubość kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką i przy pomocy foremek powycinaj pierniczki. Pamiętaj, że im więcej dodasz do ciasta mąki, tym trudniej będzie je rozwałkować, a upieczone pierniczki wyjdą twarde i zbite. Nastaw piekarnik na temperaturę 200 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, poukładaj na niej pierniczki i piecz około 5–7 min., aż będą rumiane. Gotowe pierniki możesz polukrować, posypać orzechami, bakaliami, itp.
EK