thumbs/460x285-sr2019.jpg)
Sołtysi Roku 2019
Od 2002 roku pod egidą Krajowego Stowarzyszenia Sołtysów i redakcji „Gazety Sołeckiej” organizowany jest konkurs, którego laureaci otrzymują...
thumbs/460x285-laka.jpg)
Dziś i jutro polskiego rolnictwa
O tym, jaki jest stan polskiego rolnictwa, jakie w nim zaszły zmiany od naszego wejścia do UE i z jakimi problemami ono się boryka oraz jakie...
thumbs/460x285-certyfikaty.jpg)
Najciekawsze Wsie z certyfikatami!
Dziesięć wsi odebrało certyfikaty uczestnictwa w Sieci Najciekawszych Wsi. Są to miejscowości gminne: Gniewino, Istebna, Jemielnica oraz wsie:...
-
Sołtysi Roku 2019
-
Dziś i jutro polskiego rolnictwa
-
Najciekawsze Wsie z certyfikatami!
Burgery wegetariańskie
Burgery z soczewicy z dodatkiem dyni albo buraka smakują wybornie. A do tego dodaj bułkę, najlepiej własnego wypieku, ulubione warzywa i sosy i pełnowartościowy posiłek gotowy.
Soczewicowe z dynią
- szklanka zielonej soczewicy,
- cebula cukrowa,
- ząbek czosnku,
- 1/2 szklanki upieczonej dyni,
- otręby owsiane,
- jajko,
- sól, świeżo zmielony pieprz, curry, kumin rzymski.
Soczewicę ugotuj, rozdrobnij widelcem, dodaj zeszkloną drobno posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dynię. Wbij jajko i wyrób na jednolitą masę doprawiając solą i pieprzem. Na końcu dodaj curry i kumin. Jeśli trzeba dosyp troszeczkę otrąb owsianych. Formuj płaskie kotlety wielkości bułek i piecz w piekarniku 30 minut w temp. 200 °C.
Soczewicowe z burakiem
- szklanka czerwonej soczewicy,
- czerwona cebula,
- 1/2 szklanki upieczonego buraka ćwikłowego,
- tarta bułka,
- jajko.
- sól, świeżo zmielony pieprz, przyprawa 5 smaków, ostra papryka.
Soczewicę ugotuj, dodaj zeszkloną drobno posiekaną cebulkę oraz upieczony burak. Wbij jajko, dopraw solą oraz pieprzem, dodaj pozostałe przyprawy i wyrabiaj na jednolitą masę. Aby otrzymać odpowiednią konsystencję dobrzej jest dodać bułki tartej. Następnie uformuj płaskie kotlety wielkości bułek i piecz w temp. 200 °C przez pół godziny.
Ewa