thumbs/460x285-sr2019.jpg)
Sołtysi Roku 2019
Od 2002 roku pod egidą Krajowego Stowarzyszenia Sołtysów i redakcji „Gazety Sołeckiej” organizowany jest konkurs, którego laureaci otrzymują...
thumbs/460x285-laka.jpg)
Dziś i jutro polskiego rolnictwa
O tym, jaki jest stan polskiego rolnictwa, jakie w nim zaszły zmiany od naszego wejścia do UE i z jakimi problemami ono się boryka oraz jakie...
thumbs/460x285-certyfikaty.jpg)
Najciekawsze Wsie z certyfikatami!
Dziesięć wsi odebrało certyfikaty uczestnictwa w Sieci Najciekawszych Wsi. Są to miejscowości gminne: Gniewino, Istebna, Jemielnica oraz wsie:...
-
Sołtysi Roku 2019
-
Dziś i jutro polskiego rolnictwa
-
Najciekawsze Wsie z certyfikatami!
Śniadanie jedz jak król…
…obiad jak książę a kolację jak żebrak. To popularne powiedzenie nie traci na aktualności. każdy, niezależnie czy dziecko czy dorosły powinien rozpoczynać dzień bogatym w składniki odżywcze śniadaniem.
W przypadku naszych pociech jest to szczególnie istotne, gdyż ich organizmy rosną i potrzebują dobrego budulca. Pierwsze śniadanie ma wpływ na samopoczucie, pamięć i koncentrację. Wyrównuje poziom cukru we krwi po długotrwałej, nocnej przerwie od ostatniego posiłku. Brak śniadania skutkuje uczuciem zmęczenia, gorszym nastrojem oraz problemami ze skupieniem się na zajęciach szkolnych.
Wskazanymi produktami w diecie ucznia są pełnoziarniste produkty zbożowe. Na zdrowe śniadanie proponuję domowej roboty granolę. Dzieci uwielbiają chrupać, a w tej granoli chrupią orzeszki, nasiona słonecznika i uprażone płatki.
Granola orzechowa
500 g. płatków owsianych górskich, 200 g. płatków owsianych błyskawicznych, 100 g. posiekanych orzechów laskowych, 100 g. nasion słonecznika, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oleju kokosowego, szklanka świeżo wyciśniętego soku jabłkowego lub startego na drobnych oczkach jabłka.
Miód podgrzej z olejem kokosowym, ostudź i wymieszaj z sokiem. Połącz ze sobą suche składniki i dokładnie wymieszaj z częścią płynną. Powstałą masę wyłóż na dużą blachę i piecz w temperaturze 180 °C do uzyskanie złotego koloru. Podczas pieczenia granolę często mieszaj. Doskonale smakuje z ciepłym mlekiem, jogurtem lub jako sucha, chrupiąca przekąska.
Renata Gutt
Gazeta Sołecka nr 10(2018), str. 12