• Zobacz więcej
Dziś i jutro polskiego rolnictwa

Dziś i jutro polskiego rolnictwa

O tym, jaki jest stan polskiego rolnictwa, jakie w nim zaszły zmiany od naszego wejścia do UE i z jakimi problemami ono się boryka oraz jakie...

Najciekawsze Wsie z certyfikatami!

Najciekawsze Wsie z certyfikatami!

Dziesięć wsi odebrało certyfikaty uczestnictwa w Sieci Najciekawszych Wsi. Są to miejscowości gminne: Gniewino, Istebna, Jemielnica oraz wsie:...

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2018”

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2018”

Znamy już laureatów 17. edycji ogólnopolskiego Konkursu „Sołtys Roku”.  Kapituła Konkursu pod przewodnictwem redaktor naczelnej „Gazety...

  • Dziś i jutro polskiego rolnictwa

    Dziś i jutro polskiego rolnictwa

  • Najciekawsze Wsie z certyfikatami!

    Najciekawsze Wsie z certyfikatami!

  • Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2018”

    Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2018”

listopad2019

TRAINER baner-450-x-100-mm 2

ekotech 450x100

reutter2

akte2

Zamiast wędliny

ntdl19 1

Soja, groch, fasola, cieciorka i soczewica to wartościowe rośliny, które w odpowiednich kombinacjach mogą zastąpić białko mięsne. Rośliny te możesz miksować z oliwą z oliwek i różnymi dodatkami. Otrzymasz w ten sposób wartościowe i pyszne pasty, które są lepszą i zdrowszą alternatywą dla wędlin.

Smalczyk wegański
− 2 szklanki fasoli,
– 2 duże cebule,
– duże, kwaśne jabłko,
– 4 łyżki sosu sojowego,
– łyżeczka pieprzu ziołowego,
– 3 listki laurowe,
– 5 ziarenek ziela angielskiego,
– 1/2 łyżeczki majeranku,
– sól do smaku,
– olej rzepakowy do smażenia.

Fasolę opłucz i namocz na kilka godzin. Zalej świeżą wodą i zagotuj. Wodę odlej, wlej świeżą, posól i ugotuj fasolę do miękkości. Przestudzone ziarna zmiksuj. Cebulę obierz i posiekaj. Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej trochę oleju razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Wrzuć cebulę, jabłko i duś do miękkości. Wyjmij listki i ziele. Do fasoli dodaj cebulkę z jabłkiem, pieprz ziołowy, sos sojowy, majeranek i wszystko zmiksuj. Wstaw na noc do lodówki, by smaki się „przegryzły”. Smalczyk jest pyszny z kiszonym ogórkiem.

Ada
Gazeta Sołecka, nr 1/2019, str. 12