• Zobacz więcej
Dziś i jutro polskiego rolnictwa

Dziś i jutro polskiego rolnictwa

O tym, jaki jest stan polskiego rolnictwa, jakie w nim zaszły zmiany od naszego wejścia do UE i z jakimi problemami ono się boryka oraz jakie...

Najciekawsze Wsie z certyfikatami!

Najciekawsze Wsie z certyfikatami!

Dziesięć wsi odebrało certyfikaty uczestnictwa w Sieci Najciekawszych Wsi. Są to miejscowości gminne: Gniewino, Istebna, Jemielnica oraz wsie:...

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2018”

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2018”

Znamy już laureatów 17. edycji ogólnopolskiego Konkursu „Sołtys Roku”.  Kapituła Konkursu pod przewodnictwem redaktor naczelnej „Gazety...

  • Dziś i jutro polskiego rolnictwa

    Dziś i jutro polskiego rolnictwa

  • Najciekawsze Wsie z certyfikatami!

    Najciekawsze Wsie z certyfikatami!

  • Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2018”

    Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2018”

listopad2019

TRAINER baner-450-x-100-mm 2

ekotech 450x100

reutter2

akte2

Burgery wegetariańskie

ntds2018 11

Burgery z soczewicy z dodatkiem dyni albo buraka smakują wybornie. A do tego dodaj bułkę, najlepiej własnego wypieku, ulubione warzywa i sosy i pełnowartościowy posiłek gotowy.

Soczewicowe z dynią
- szklanka zielonej soczewicy,
- cebula cukrowa,
- ząbek czosnku,
- 1/2 szklanki upieczonej dyni,
- otręby owsiane,
- jajko,
- sól, świeżo zmielony pieprz, curry, kumin rzymski.

Soczewicę ugotuj, rozdrobnij widelcem, dodaj zeszkloną drobno posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dynię. Wbij jajko i wyrób na jednolitą masę doprawiając solą i pieprzem. Na końcu dodaj curry i kumin. Jeśli trzeba dosyp troszeczkę otrąb owsianych. Formuj płaskie kotlety wielkości bułek i piecz w piekarniku 30 minut w temp. 200 °C.

Soczewicowe z burakiem
- szklanka czerwonej soczewicy,
- czerwona cebula,
- 1/2 szklanki upieczonego buraka ćwikłowego,
- tarta bułka,
- jajko.
- sól, świeżo zmielony pieprz, przyprawa 5 smaków, ostra papryka.

Soczewicę ugotuj, dodaj zeszkloną drobno posiekaną cebulkę oraz upieczony burak. Wbij jajko, dopraw solą oraz pieprzem, dodaj pozostałe przyprawy i wyrabiaj na jednolitą masę. Aby otrzymać odpowiednią konsystencję dobrzej jest dodać bułki tartej. Następnie uformuj płaskie kotlety wielkości bułek i piecz w temp. 200 °C przez pół godziny.

Ewa