mntr2017
Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

Dzięki dofinansowaniu ze źródeł zewnętrznych, spoza gminnych budżetów, mieszkańcy wielu gmin w Polsce będą mogli poruszać się lepszymi...

Startuje 17 edycja Konkursu „Sołtys Roku”!

Startuje 17 edycja Konkursu „Sołtys Roku”!

Zapraszamy do nadsyłania zgłoszeń na Konkurs „Sołtys Roku 2018”. Wypełnioną kartę zgłoszeniową wraz z oświadczeniami  należy wypełnić,...

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

Znamy już laureatów 16. edycji ogólnopolskiego Konkursu „Sołtys Roku”. Kapituła Konkursu pod przewodnictwem redaktor naczelnej „Gazety...

  • Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

    Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

  • Startuje 17 edycja Konkursu „Sołtys Roku”!

    Startuje 17 edycja Konkursu „Sołtys...

  • Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

    Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

grudzien2018

kliknij

ekotech 2019 450x100

reutter2

akte2

Śniadanie jedz jak król…

fist

…obiad jak książę a kolację jak żebrak. To popularne powiedzenie nie traci na aktualności. każdy, niezależnie czy dziecko czy dorosły powinien  rozpoczynać dzień bogatym w składniki odżywcze śniadaniem.
W przypadku naszych pociech jest to szczególnie istotne, gdyż ich organizmy rosną i potrzebują dobrego budulca. Pierwsze śniadanie ma wpływ na samopoczucie, pamięć i koncentrację. Wyrównuje poziom cukru we krwi po długotrwałej, nocnej przerwie od ostatniego posiłku. Brak śniadania skutkuje uczuciem zmęczenia, gorszym nastrojem oraz problemami ze skupieniem się na zajęciach szkolnych.
Wskazanymi produktami w diecie ucznia są pełnoziarniste produkty zbożowe. Na zdrowe śniadanie proponuję domowej roboty granolę. Dzieci uwielbiają chrupać, a w tej granoli chrupią orzeszki, nasiona słonecznika i uprażone płatki.
Granola orzechowa
500 g. płatków owsianych górskich, 200 g. płatków owsianych błyskawicznych, 100 g. posiekanych orzechów laskowych, 100 g. nasion słonecznika, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oleju kokosowego, szklanka świeżo wyciśniętego soku jabłkowego lub startego na drobnych oczkach jabłka.
Miód podgrzej z olejem kokosowym, ostudź i wymieszaj z sokiem. Połącz ze sobą suche składniki i dokładnie wymieszaj z częścią płynną. Powstałą masę wyłóż na dużą blachę i piecz w temperaturze 180 °C do uzyskanie złotego koloru. Podczas pieczenia granolę często mieszaj. Doskonale smakuje z ciepłym mlekiem, jogurtem lub jako sucha, chrupiąca przekąska.

Renata Gutt
Gazeta Sołecka nr 10(2018), str. 12