• Zobacz więcej
Unia Europejska dla Ciebie

Unia Europejska dla Ciebie

  Dowiedz się dlaczego warto iść na eurowybory

Na co nam ta Unia?

Na co nam ta Unia?

– Dostajemy coraz mniej pieniędzy od Unii. A coraz więcej jej wpłacamy. To po co nam ta Unia? – Coraz częściej słyszę takie pytania od...

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2018”

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2018”

Znamy już laureatów 17. edycji ogólnopolskiego Konkursu „Sołtys Roku”.  Kapituła Konkursu pod przewodnictwem redaktor naczelnej „Gazety...

  • Unia Europejska dla Ciebie

    Unia Europejska dla Ciebie

  • Na co nam ta Unia?

    Na co nam ta Unia?

  • Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2018”

    Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2018”

okladka10 19

TRAINER baner-450-x-100-mm 2

ekotech 450x100

450x100px Agrotravel2019 Obszar roboczy 1

superdeoa

akte2

Śniadanie jedz jak król…

fist

…obiad jak książę a kolację jak żebrak. To popularne powiedzenie nie traci na aktualności. każdy, niezależnie czy dziecko czy dorosły powinien  rozpoczynać dzień bogatym w składniki odżywcze śniadaniem.
W przypadku naszych pociech jest to szczególnie istotne, gdyż ich organizmy rosną i potrzebują dobrego budulca. Pierwsze śniadanie ma wpływ na samopoczucie, pamięć i koncentrację. Wyrównuje poziom cukru we krwi po długotrwałej, nocnej przerwie od ostatniego posiłku. Brak śniadania skutkuje uczuciem zmęczenia, gorszym nastrojem oraz problemami ze skupieniem się na zajęciach szkolnych.
Wskazanymi produktami w diecie ucznia są pełnoziarniste produkty zbożowe. Na zdrowe śniadanie proponuję domowej roboty granolę. Dzieci uwielbiają chrupać, a w tej granoli chrupią orzeszki, nasiona słonecznika i uprażone płatki.
Granola orzechowa
500 g. płatków owsianych górskich, 200 g. płatków owsianych błyskawicznych, 100 g. posiekanych orzechów laskowych, 100 g. nasion słonecznika, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oleju kokosowego, szklanka świeżo wyciśniętego soku jabłkowego lub startego na drobnych oczkach jabłka.
Miód podgrzej z olejem kokosowym, ostudź i wymieszaj z sokiem. Połącz ze sobą suche składniki i dokładnie wymieszaj z częścią płynną. Powstałą masę wyłóż na dużą blachę i piecz w temperaturze 180 °C do uzyskanie złotego koloru. Podczas pieczenia granolę często mieszaj. Doskonale smakuje z ciepłym mlekiem, jogurtem lub jako sucha, chrupiąca przekąska.

Renata Gutt
Gazeta Sołecka nr 10(2018), str. 12