mntr2017
Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

Dzięki dofinansowaniu ze źródeł zewnętrznych, spoza gminnych budżetów, mieszkańcy wielu gmin w Polsce będą mogli poruszać się lepszymi...

Agrotech w zimowej aurze

Agrotech w zimowej aurze

Od 16 do 18 marca w Kielcach odbywały się XXIV Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej Agrotech, jedna z największych w Europie imprez...

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

Znamy już laureatów 16. edycji ogólnopolskiego Konkursu „Sołtys Roku”. Kapituła Konkursu pod przewodnictwem redaktor naczelnej „Gazety...

  • Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

    Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

  • Agrotech w zimowej aurze

    Agrotech w zimowej aurze

  • Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

    Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

maj2019

baner int 450-x-100px internetowy

superdeo

 

akte2

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka

To prosty w przygotowaniu, rozgrzewający przysmak, który sprawdzi się jako danie samodzielne. Do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej możesz wykorzystać jako dodatek różne ulubione składniki albo to, co akurat masz w lodówce. Oto moja propozycja:
Z wołowiną
− 70 dag ziemniaków,
− 35 dag zmielonej wołowiny,
 − cebula,
− 20 dag pieczarek,
− puszka pomidorów bez skóry,
− 15 dag startego sera żółtego,
− 4 łyżki śmietany,
− 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
− 4 łyżki oliwy z oliwek,
− 1 łyżka masła,
− po łyżce papryki słodkiej, papryki wędzonej mielonej i tymianku,
− 1/4 łyżeczki papryki ostrej,
− sól i pieprz.
Mięso przełóż do miski, dodaj 2 łyżki oliwy, pół łyżeczki soli, łyżkę papryki wędzonej i wymieszaj. Naczynie przykryj i wstaw na noc do lodówki, aby mięso się zamarynowało. Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie około 12 minut. Po wystudzeniu pokrój je w plastry. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodaj mięso i smaż do momentu, aż straci czerwony kolor. Dodaj pomidory z puszki, tymianek, paprykę słodką i ostrą. Dopraw pieprzem i wymieszaj. Umyte pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na maśle, posól. Trochę sera odłóż, a resztę wymieszaj ze śmietaną i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż kolejno: ziemniaki, mięso, pieczarki, ziemniaki, mięso, pieczarki i znów ziemniaki. Polej sosem śmietanowo-serowym i oprósz resztą sera. Zapiekankę przykryj i piecz 20 minut w temp. 180 st. C., potem odkryj i piecz jeszcze pół godziny.

Ewa
Gazeta Sołecka nr 2(302), str. 14