TRAINER baner1000-x-100-mm
Unia Europejska dla Ciebie

Unia Europejska dla Ciebie

  Dowiedz się dlaczego warto iść na eurowybory

Na co nam ta Unia?

Na co nam ta Unia?

– Dostajemy coraz mniej pieniędzy od Unii. A coraz więcej jej wpłacamy. To po co nam ta Unia? – Coraz częściej słyszę takie pytania od...

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2018”

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2018”

Znamy już laureatów 17. edycji ogólnopolskiego Konkursu „Sołtys Roku”.  Kapituła Konkursu pod przewodnictwem redaktor naczelnej „Gazety...

  • Unia Europejska dla Ciebie

    Unia Europejska dla Ciebie

  • Na co nam ta Unia?

    Na co nam ta Unia?

  • Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2018”

    Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2018”

maj2019

450x100px Autostrada2019 pl gs 2019-03-01

reutter2

akte2

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka

To prosty w przygotowaniu, rozgrzewający przysmak, który sprawdzi się jako danie samodzielne. Do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej możesz wykorzystać jako dodatek różne ulubione składniki albo to, co akurat masz w lodówce. Oto moja propozycja:
Z wołowiną
− 70 dag ziemniaków,
− 35 dag zmielonej wołowiny,
 − cebula,
− 20 dag pieczarek,
− puszka pomidorów bez skóry,
− 15 dag startego sera żółtego,
− 4 łyżki śmietany,
− 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
− 4 łyżki oliwy z oliwek,
− 1 łyżka masła,
− po łyżce papryki słodkiej, papryki wędzonej mielonej i tymianku,
− 1/4 łyżeczki papryki ostrej,
− sól i pieprz.
Mięso przełóż do miski, dodaj 2 łyżki oliwy, pół łyżeczki soli, łyżkę papryki wędzonej i wymieszaj. Naczynie przykryj i wstaw na noc do lodówki, aby mięso się zamarynowało. Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie około 12 minut. Po wystudzeniu pokrój je w plastry. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodaj mięso i smaż do momentu, aż straci czerwony kolor. Dodaj pomidory z puszki, tymianek, paprykę słodką i ostrą. Dopraw pieprzem i wymieszaj. Umyte pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na maśle, posól. Trochę sera odłóż, a resztę wymieszaj ze śmietaną i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż kolejno: ziemniaki, mięso, pieczarki, ziemniaki, mięso, pieczarki i znów ziemniaki. Polej sosem śmietanowo-serowym i oprósz resztą sera. Zapiekankę przykryj i piecz 20 minut w temp. 180 st. C., potem odkryj i piecz jeszcze pół godziny.

Ewa
Gazeta Sołecka nr 2(302), str. 14