mntr2017
Europejskie Forum Rolnicze

Europejskie Forum Rolnicze

Przyszłość Wspólnej Polityki Rolnej w nowej perspektywie budżetowej Unii Europejskiej, która będzie obowiązywała po 2020 r., była głównym tematem...

Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

Dzięki dofinansowaniu ze źródeł zewnętrznych, spoza gminnych budżetów, mieszkańcy wielu gmin w Polsce będą mogli poruszać się lepszymi...

Agrotech w zimowej aurze

Agrotech w zimowej aurze

Od 16 do 18 marca w Kielcach odbywały się XXIV Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej Agrotech, jedna z największych w Europie imprez...

  • Europejskie Forum Rolnicze

    Europejskie Forum Rolnicze

  • Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

    Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

  • Agrotech w zimowej aurze

    Agrotech w zimowej aurze

kw2018

Autostrada450x100px

baner int 450-x-100px internetowy

reutter2

 

akte2

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka

To prosty w przygotowaniu, rozgrzewający przysmak, który sprawdzi się jako danie samodzielne. Do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej możesz wykorzystać jako dodatek różne ulubione składniki albo to, co akurat masz w lodówce. Oto moja propozycja:
Z wołowiną
− 70 dag ziemniaków,
− 35 dag zmielonej wołowiny,
 − cebula,
− 20 dag pieczarek,
− puszka pomidorów bez skóry,
− 15 dag startego sera żółtego,
− 4 łyżki śmietany,
− 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
− 4 łyżki oliwy z oliwek,
− 1 łyżka masła,
− po łyżce papryki słodkiej, papryki wędzonej mielonej i tymianku,
− 1/4 łyżeczki papryki ostrej,
− sól i pieprz.
Mięso przełóż do miski, dodaj 2 łyżki oliwy, pół łyżeczki soli, łyżkę papryki wędzonej i wymieszaj. Naczynie przykryj i wstaw na noc do lodówki, aby mięso się zamarynowało. Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie około 12 minut. Po wystudzeniu pokrój je w plastry. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodaj mięso i smaż do momentu, aż straci czerwony kolor. Dodaj pomidory z puszki, tymianek, paprykę słodką i ostrą. Dopraw pieprzem i wymieszaj. Umyte pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na maśle, posól. Trochę sera odłóż, a resztę wymieszaj ze śmietaną i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż kolejno: ziemniaki, mięso, pieczarki, ziemniaki, mięso, pieczarki i znów ziemniaki. Polej sosem śmietanowo-serowym i oprósz resztą sera. Zapiekankę przykryj i piecz 20 minut w temp. 180 st. C., potem odkryj i piecz jeszcze pół godziny.

Ewa
Gazeta Sołecka nr 2(302), str. 14