mntr2017
Zbieramy podpisy

Zbieramy podpisy

  Zachęcamy sołtysów do zbierania wśród mieszkańców sołectw podpisów pod projektem ustawy dającej sołectwom i sołtysom więcej praw. Wszyscy...

Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

Dzięki dofinansowaniu ze źródeł zewnętrznych, spoza gminnych budżetów, mieszkańcy wielu gmin w Polsce będą mogli poruszać się lepszymi...

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

Znamy już laureatów 16. edycji ogólnopolskiego Konkursu „Sołtys Roku”. Kapituła Konkursu pod przewodnictwem redaktor naczelnej „Gazety...

  • Zbieramy podpisy

    Zbieramy podpisy

  • Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

    Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

  • Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

    Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

wrzesien2018

baner int 450-x-100px internetowy

reutter2

akte2

Dżem z cukinii i pomarańczy

mus

− 2,5 kg cukinii,
− 4 pomarańcze,
− 2 galaretki pomarańczowe,
− 3 łyżeczki kwasku cytrynowego,
− 80 dag cukru,
− skórka otarta z dwóch pomarańczy.
Cukinie obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę. Zasyp cukrem i odstaw na 12 godzin. Potem wraz z sokiem przełóż do garnka i gotuj, aż będzie miękka – ok. godziny. Dodaj miąższ z pomarańczy i na małym ogniu gotuj jeszcze kilkanaście minut, aż masa zacznie gęstnieć. Garnek zdejmij z ognia, a po chwili dodaj galaretki, kwasek i skórkę startą z dwóch pomarańczy. Dokładnie wymieszaj. Dżemem napełnij wcześniej wyparzone słoiki, zamknij i pasteryzuj około 15 min.

EK
Gazeta Sołecka, Nr 9(297)