mntr2017
Zbieramy podpisy

Zbieramy podpisy

  Zachęcamy sołtysów do zbierania wśród mieszkańców sołectw podpisów pod projektem ustawy dającej sołectwom i sołtysom więcej praw. Wszyscy...

Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

Dzięki dofinansowaniu ze źródeł zewnętrznych, spoza gminnych budżetów, mieszkańcy wielu gmin w Polsce będą mogli poruszać się lepszymi...

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

Znamy już laureatów 16. edycji ogólnopolskiego Konkursu „Sołtys Roku”. Kapituła Konkursu pod przewodnictwem redaktor naczelnej „Gazety...

  • Zbieramy podpisy

    Zbieramy podpisy

  • Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

    Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

  • Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

    Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

list 2018

baner int 450-x-100px internetowy

superdeoa

akte2

Wielkanocny pasztet

pieczo

Tym razem zamiast żurku, białej kiełbasy i tradycyjnego pasztetu coś dla miłośników innych smaków. Na tegoroczne święta przygotuj przepyszny  bezmięsny pasztet z jajek.

Pasztet jajeczny
- 10 jajek ugotowanych na twardo,
- 2 jajka surowe,    
- 2 pory,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 3 łyżki startego żółtego sera,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki tartej bułki,
- szczypta suszonego rozmarynu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz.

Pory oczyść, umyj pod bieżącą wodą, pokrój w krążki i podduś na maśle. Ugotowane jajka obierz, pokrój w średnią kostkę i wymieszaj z porami, posiekaną natką pietruszki, żółtym serem, surowymi jajkami oraz dwiema łyżkami tartej bułki. Dopraw solą, pieprzem, rozmarynem i gałką muszkatołową. Małą foremkę keksową wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Nałóż masę, wyrównaj wierzch i zapiekaj ok. 35−40 minut w temperaturze 185 °C.

Ada