mntr2017
Zbieramy podpisy

Zbieramy podpisy

  Zachęcamy sołtysów do zbierania wśród mieszkańców sołectw podpisów pod projektem ustawy dającej sołectwom i sołtysom więcej praw. Wszyscy...

Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

Dzięki dofinansowaniu ze źródeł zewnętrznych, spoza gminnych budżetów, mieszkańcy wielu gmin w Polsce będą mogli poruszać się lepszymi...

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

Znamy już laureatów 16. edycji ogólnopolskiego Konkursu „Sołtys Roku”. Kapituła Konkursu pod przewodnictwem redaktor naczelnej „Gazety...

  • Zbieramy podpisy

    Zbieramy podpisy

  • Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

    Sezon inwestycji drogowych rozpoczęty

  • Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

    Laureaci Konkursu „Sołtys Roku 2017”

wrzesien2018

baner int 450-x-100px internetowy

reutter2

akte2

Orzechy

orzechy1

Mimo że są dość kaloryczne, to najzdrowsza przekąska i doskonały dodatek do wielu potraw. Jeśli nie jesteś na nie uczulona, koniecznie włącz orzechy do swojej diety, bo dzięki zawartej w nich witaminie E poprawi się wygląd skóry, wzmocnią się włosy i paznokcie. Ale spożywanie orzechów to też mnóstwo korzyści zdrowotnych i przede wszystkim dlatego warto włączyć orzechy do codziennej diety.

Wszystkie orzechy są wysokokaloryczne, a orzechy włoskie są rekordzistami. W 100 g jest aż 645 kcal. Co prawda siedem orzechów włoskich ma tyle samo kalorii co pączek, ale warto je wybrać − zamiast pustych kalorii zawierają pełnowartościowe białko i dużą porcję najszlachetniejszego tłuszczu, co jest ważne, zwłaszcza jeśli nie jesz mięsa i ryb. Garść orzechów dziennie, to też spora dawka witaminy E i magnezu.
Zawarte w orzechach liczne składniki odżywcze pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Naukowo udowodniono, że osoby jadające orzechy w różnej postaci pięć razy w tygodniu są o ponad 20% mniej narażone na choroby serca i nowotwory. Orzechy przyczyniają się do zmniejszenia stężenia złego cholesterolu, zawierają zdrowe dla serca tłuszcze oraz błonnik, który zmniejsza dolegliwości sercowe. Orzechy są również bogate w argininę − aminokwas, który przekształca się w organizmie w tlenek azotu, przez co zwiększa światło naczyń krwionośnych poprzez rozluźnienie mięśni gładkich.
Ponadto orzechy zawierają wiele witamin i składników mineralnych, takich jak: magnez, potas czy fosfor i nie bez przyczyny nazywane są pożywieniem dla mózgu. Mają bowiem dobroczynny wpływ na sprawność umysłową, koncentrację i pamięć. Regularne ich spożywanie spowalnia procesy starzenia się komórek nerwowych, a zawarty w orzechach kwas foliowy zapobiega występowaniu zaburzeń poznawczych.
Orzechy obniżają też poziom cukru we krwi i mają działanie antydepresyjne. Skutecznie przeciwdziałają smutkom i lękom, dlatego zaleca się je osobom przemęczonym i mającym skłonność do melancholii czy depresji.

DOMOWA APTECZKA
Surówka piękności. Do jogurtu wsyp 3–4 łyżki płatków kukurydzianych i 6–7 łyżek posiekanych orzechów włoskich. Całość dobrze wymieszaj i zjedz zamiast śniadania lub kolacji, najlepiej co drugi dzień.

NA TOALETCE
Peeling migdałowy. Odrobinę kremu wymieszaj z posiekanymi migdałami. Delikatnie rozcierając nałóż na twarz na 2–3 min., po czym spłucz letnią wodą.
Peeling orzechowy. Podobnie jak w peelingu migdałowym − wymieszaj posiekane orzechy z kremem. Peeling z orzechów włoskich jest mocniejszy niż z migdałów, dlatego nie powinny go stosować osoby z delikatną skórą.

Ewa Plewka